Mierea este magica! Pe langa proprietatile sale incredibile si gustul delicios, mierea este singurul aliment care nu se strica. Cea mai veche miere din lume a fost cea descoperita in Georgia, dateaza de 5.000 de ani si chiar daca este greu de crezut, este comestibila! Mai mult decat atat, longevitatea ii confera si alte proprietati, cum ar fi cele medicinale.
Probabil va intrebati ce anume face ca mierea sa fie un aliment atat de special?
Primul motiv se datoreaza compozitiei sale chimice. Mierea este un zahar, iar zaharurile sunt higroscopice. Adica, in starea lor naturala contin foarte putina apa, motiv pentru care, foarte putine bacterii si microorganisme pot trai intr-un mediu cu umiditate scazuta.
De asemenea, mierea este extrem de acida. Are un PH intre 3 şi 4,5 , ceea ce, de asemenea, omoara orice bacterie si organism care ar incerca sa se incuibeze si sa-i scurteze durata de viata.
Albinele joaca şi ele un rol important. Nectarul colectat de acestea pentru a face miere, este in mod natural foarte bogat in apa. In procesul producerii mierii, albinele dau din aripioare ca sa usuce nectarul, jucand, astfel, un rol important in eliminarea apei. In plus, in stomacul albinelor exista o enzima de glucoza, care se adauga la miere atunci cand nectarul este regurcitat, acest lucru contribuind la durabilitatea mierii.
Ultimul factor ce explica longevitatea mierii este faptul ca este tinuta in vase inchise. Aşadar, daca doriti sa stocati mierea pentru sute sau mii de ani, depozitati-o bine sigilata, in locuri ferite de umezeala. Tinuta neacoperita, intr-un mediu umed sau daca se va pune apa in ea, mierea se poate strica. Daca, insa, intra contact cu aerul, se poate intari sau zaharisi dupa o anumita perioada de timp, dar va ramane comestibila.
Si nu in ultimul rand, nu uitati ca, o miere zaharisita, nu este neaparat o miere stricata!