Materialele plastice de unică folosință reprezintă o problemă majoră. De la paie și tacâmuri până la pungi și sticle de plastic, aceste articole sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată și apoi aruncate. Din nefericire, ele sfârșesc adesea prin a ne polua orașele, oceanele și mediile naturale. Cu toate acestea, există totuși o speranță. Prin reducerea utilizării materialelor plastice de unică folosință, putem avea un impact pozitiv asupra lumii din jurul nostru. Care sunt numeroasele beneficii ale reducerii utilizării materialelor plastice de unică folosință în orașe?
Străzi mai curate

Spune adio deșeurilor de plastic
Unul dintre cele mai evidente beneficii ale reducerii materialelor plastice de unică folosință în orașe este reprezentat de posibilitatea de a avea străzi mai curate. Prin reducerea cantității de deșeuri de plastic pe care le generăm, putem reduce gunoiul și putem păstra un aspect frumos al orașului în care locuim. Așadar, adio pungilor de plastic prinse în copaci sau sticlelor aruncate pe trotuar!
Reducerea necesității de curățare a străzilor
Nu numai că reducerea plasticului de unică folosință ajută la menținerea străzilor mai curate, dar reduce și timpul și banii cheltuiți pentru curățarea străzilor. Având mai puține gunoaie de ridicat, lucrătorii municipali se pot concentra pe alte sarcini importante, ceea ce face ca orașele să devină mai sustenabile.
Oceane mai sănătoase

Mai puțină poluare cu plastic
Materialele plastice de unică folosință contribuie în mare măsură la poluarea oceanelor. Prin reducerea utilizării acestor articole, putem contribui la protejarea vieții marine și la menținerea sănătății mărilor și oceanelor. Atunci când deșeurile de plastic ajung în apele mării, acestea dăunează animalelor și perturbă ecosistemele. Prin reducerea poluării cu plastic, ontribuim la menținerea sănătății mărilor și oceanelor planetei.
Reducerea deșeurilor de plastic în orașele de coastă
Orașele de coastă suportă adesea cea mai mare parte a poluării cu plastic. De aceea, prin reducerea materialelor plastice de unică folosință, aceste orașe devin mai curate și mai sănătoase. Mai puține deșeuri de plastic înseamnă mai puțină poluare pe plaje și în apele mării, lucru benefic atât pentru oameni, cât și pentru viețuitoarele din adâncuri.
Îmbunătățirea sănătății publice

Mai puțină poluare atmosferică
Materialele plastice de unică folosință sunt de regulă fabricate din combustibili fosili, care contribuie la poluarea aerului. Prin reducerea producției și a utilizării acestor articole, se îmbunătățește calitatea aerului din orașe, un fapt benefic pentru toată lumea și în special pentru cei cu probleme respiratorii.
Alimente și apă mai sigure
Materialele plastice de unică folosință pot infiltra substanțe chimice dăunătoare în alimentele și apa de zi cu zi. Reducerea utilizării acestor articole, contribuie la o „siguranță” alimentară mai ridicată.
Măsuri concrete luate în țările lumii pentru eliminarea plasticelor de unică folosință

În onoarea „Plastic Free July” – o mișcare globală care ajută milioane de oameni să ia parte la reducerea poluării cu plastic – 20 de țări ale lumii au luat măsuri concrete în acest sens. Printre acestea se numără:
Canada
În 2021, guvernul canadian a elaborat un proiect de regulament de interzicere a materialelor plastice de unică folosință. Scopul acestor reglementări a fost interzicerea fabricării, importului și vânzării a șase categorii de materiale plastice de unică folosință, inclusiv a pungilor de casă, a tacâmurilor și a suporturilor pentru inele. Punerea în aplicare a acestor măsuri nu este încă în vigoare.
China
Din 2021, China a interzis pungile și ustensilele din plastic de unică folosință în marile orașe, iar paiele de unică folosință au fost interzise la nivel național.
Egipt
Egiptul a lansat mai multe campanii sociale pentru a combate poluarea cu plastic. Banlastic oferă ateliere de lucru, cursuri de formare, acțiuni de curățare a plajelor și diverse evenimente de mediu, promovând alternative la plasticul de unică folosință. Ministrul egiptean al mediului, Yasmine Fouad, a realizat un parteneriat cu Banlastic pentru a reduce deșeurile de plastic în toate regiunile de coastă ale Egiptului, în cooperare cu Banca Mondială, în martie 2021.
India
Începând cu iulie 2022, India a interzis producția și utilizarea materialelor plastice de unică folosință. Prin intermediul statelor din nord-estul țării, India promovează alternativele la plastic pe bază de bambus, într-un efort de a oferi oportunități economice comunităților indigene locale. În diferite regiuni, farfurii, paie și alte alternative la plasticul de unică folosință sunt fabricate din trestie de zahăr, frunze etc. De asemenea, în diferite părți ale țării au fost amenajate standuri unde plasticul și sticlele pot fi schimbate pentru bani, carduri cadou și mâncare gratuită.
Japonia
Japonia pune în aplicare o strategie de reciclare a plasticului de unică folosință. Planul prevede că guvernul va promova o legislație care să oprească utilizarea produselor din plastic și exportul de materiale de ambalare din plastic și deșeuri electronice.
Olanda
Țările de Jos solicită producătorilor și importatorilor să plătească și să organizeze colectarea și reciclarea ambalajelor. Procentul de materiale utilizate pentru ambalaje reciclate trebuie să crească în fiecare an. Containerele și paharele din EPS sunt interzise, la fel ca și pungile de plastic gratuite.
Norvegia
Legea norvegiană privind controlul poluării previne aruncarea deșeurilor și poluarea marină cu plastic. Consumatorii și companiile primesc, de asemenea, stimulente pentru reciclare. Acest program a devenit atât de puternic încât 88% din sticlele de plastic sunt reciclate în prezent. Norvegia intenționează să cheltuiască 1,4 miliarde de coroane norvegiene (200 de milioane de dolari) pentru a combate deșeurile marine și microplasticele până în 2024.
Spania
Spania instituie o taxă pentru recipientele de plastic de unică folosință și o altă taxă pentru depozitarea deșeurilor la groapa de gunoi și incinerare. Va fi interzisă comercializarea anumitor ustensile din plastic de unică folosință, cum ar fi paiele, paharele și farfuriile, iar adăugarea de microplastice în produsele cosmetice sau de curățare va fi interzisă.
Statele Unite ale Americii
În 2021, Agenția pentru Protecția Mediului din Statele Unite a comunicat Strategia națională de reciclare, cu obiectivul de a crește rata de reciclare la 50% până în 2030. În plus, Departamentul Energiei a lansat în 2018 Plastics Innovation Challenge pentru a coordona inițiativele privind reciclarea plasticului. Obiectivele acestui program sunt de a dezvolta soluții care să ofere economii de energie mai mari de 50%, să se adreseze la mai mult de 90% din materiale plastice și să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de 50%.
Concluzie
Reducerea utilizării materialelor plastice de unică folosință în orașe are multe beneficii. De la străzi mai curate și oceane mai sănătoase până la îmbunătățirea sănătății publice, impactul pozitiv este evident. Făcând mici schimbări în viața noastră de zi cu zi, putem contribui la realizarea unei mari diferențe în lumea din jurul nostru. Așadar, data viitoare când ești tentat să iei un pai sau o pungă de plastic, gândește-te de două ori. Beneficiile reducerii materialelor plastice de unică folosință sunt prea mari pentru a fi ignorate.
Foto: Canva Photos
Citește și: Beneficiile spațiilor verzi urbane și cum să le creăm în orașe