Nouakchott este cel mai mare oras din Mauritania, fiind totodată capitală, centrul administrativ si economic. Pe de altă parte este si unul dintre cele mai mari orase din Sahara.
Până în 1958, Nouakchott a fost foarte putin mentionat în perioada precolonială si istoria colonială, fiind doar un oras mic cu doar 200 de persoane care se îndeletniceau cu pescuitul. Se pare că berberii musulmani Almoravids provin din această zonă. În ciuda numelui său, bazat pe o expresie berberă – “locul vânturilor” – orasul a fost ales drept capitală pentru climatul său moderat si amplasarea centrală în interiorul mării, fiind asezată pe una dintre cele mai importante rute comerciale din Africa de Vest. În 1958, Mauritania a fost formată ca republică autonomă în cadrul Comunitătii franceze, iar din 1960 devine tară independentă, cu capitala la Nouakchott.
Nouakchott este construit în jurul unui străzi mari, mărginită de copaci, Avenue Abdel Nasir, care trece prin nord-est de centrul orasului de la aeroport. Alte străzi importante sunt numite în limba franceză după figuri notabile ale Mauritaniei sau internationale din anii `60: Avenue Abdel Nasser, Avenue Charles de Gaulle, Bulevardul Kennedy, Bulevardul Lumumba etc.
Orasul Nouakchott se poate mândri cu singura universitate din Mauritania, deschisă în anul 1981. Aproximativ 8000 de studenti studiază acolo, având un impact considerabil asupra orasului. Dar există si alte institutii de învătământ superior care includ Scoala Natională de Administratie si Institutul National de Studii Avansate Islamice. Există multe scoli primare si secundare, printre cele mai proeminente sunt Scoala Americană Internatională din Nouakchott si Scoala Lycée Français Théodore Monod.
Atractiile din Nouakchott includ, printre altele, Muzeul Nouakchott, multe piete, inclusiv Nouakchott Silver Market, dar si plaje. O plajă este dedicată bărcilor de pescuit unde multe specii de pesti pot fi cumpărate în stare proaspătă. Orasul găzduieste, de asemenea, Biblioteca Natională si Arhivele Nationale. Nouakchott este locul principal din Africa de unde se distribuie în lume meteoritii nativi din Sahara. În centrul orasului, se află moscheea donată de Arabia Saudită, iar mai la sud, o moschee marocană. Desi islamul este religia de stat în Mauritania, Nouakchott include si Catedrala Sf. Iosif, o catedrală catolică.
Obiectele traditionale de artizanat din Mauritania sunt disponibile în hoteluri, în muzee, si în magazinele destinate turistilor din Avenue Kennedy. Bijuteriile de argint – cum ar fi brătări si cercei – sunt cele mai populare suveniruri. De asemenea, pot fi achizitionate si covoare din lână de cămilă, dar si sei de cămilă si cufere din lemn, care sunt specifice stilului de viată nomad, pe cale de disparitie, din Mauritania.
Cele mai multe dintre restaurantele din Nouakchott oferă cam acelasi meniu – pizza simplă, hamburgeri, sandwich-uri si salate. Dar există si locuri mai frumoase, cum ar fi Planul B, New Rest sau Iman, care oferă fripturi, fructe de mare si chiar curry!
Se poate dormi la Novotel (Tfeila) si Hotel Mercure, dar se va plăti pentru confort un pret pe măsură (european!). Altă variantă, mai putin costisitoare, este Hotel Halima, aflat chiar în spatele hotelului Novotel, sau ne putem caza în centrul orasului la Hotel Houda sau Hotel Atlas. Voi alegeti!
Si cum mai avem de parcurs câteva sute de kilometri până la finalul expeditiei, nu mai stăm la povesti! Ne îndreptăm spre Saint Louis! Ne asteaptă!