Conform indicatorilor specifici care ne arata originea organica a unui produs, alimentele pot fi etichetate ca: “100% organic”,“organic” (continut de cel putin 95 % ingrediente organice) sau “produs cu ingrediente organice” (contine 70 % ingrediente organice). In aceste conditii, doar produsele 100% organice sunt garantate cu “0%” continut de GMO (produse modificate genetic).
Fructele si legumele sunt etichetate si vandute ca organice atunci cand: sunt crescute fara pesticide sau fertilizatori cu ingrediente sintetice, nu sunt supuse iradierii, semintele si transplantarea se fac fara chimicale, iar fertilizatorii sunt naturali.
Inainte ca un fermier sa puna in vanzare produse cu eticheta “organic”, inspectori certificati trebuie sa aprobe mai intai activitatea fermelor – sa se asigure ca toate practicile sunt urmate cu strictete -, pentru ca mai apoi sa le monitorizeze activitatea.
Produsele organice sunt insa mai scumpe, si din cauza faptului ca fermierii folosesc mai putine pesticide – lucru care duce la o munca mai asidua pentru ingrijirea fermelor -, dar si pentru ca produsele au o viata “de raft” mai scurta, productia fiind facuta, si ea, la o scara mult mai mica.
Alegerea produselor organice garanteaza o expunere mai redusa la pesticide, cat si o doza mai mare de vitamina C la fructele crescute in mod natural.
Ca regula generala, se recomanda spalarea riguroasa a fructelor si legumelor – inclusiv a celor care se vor curata de coaja – sub un jet puternic de apa, cat si stergerea lor cu un servet curat sau servetele din hartie pentru a indeparta bacteriile.
Daca exista suspiciunea ca unele fructe sau legume ar putea avea urme de pesticide, atunci iata ce produse organice merita sa achizitionati; chiar daca platiti putin mai mult, merita…
1. Merele, desi nu pare, sunt printre cele mai contaminate cu pesticide
2. Struguri
3. Capsuni
4. Telina
5. Piersici
6. Spanac
7. Ardei
8. Cartofi
9. Castraveti
10. Rosii cherry