Spațiile verzi din aglomerațiile urbane, precum parcurile, grădinile și străzile împodobite cu copaci, oferă numeroase beneficii locuitorilor orașelor. Acestea pot îmbunătăți calitatea aerului, reduc poluarea sonoră și oferă un sentiment de comunitate localnicilor, care și-ar dori cât mai multe astfel de zone de relaxare. În acest articol, vom explora beneficiile spațiilor verzi din orașe și vom discuta modalitățile în care orașele le pot crea și întreține.
Beneficiile spațiilor verzi din orașe

Unul dintre cele mai importante beneficii ale spațiilor verzi urbane este capacitatea lor de a îmbunătăți calitatea aerului. Copacii și alte plante absorb dioxidul de carbon și alți poluanți, ajutând la curățarea aerului pe care îl respirăm. În principiu, un singur copac poate elimina până la o cantitate (echivalentă în greutate) de 48 de kilograme de dioxid de carbon din atmosferă în fiecare an.
Parcurile și grădinile pot ajuta, de asemenea, la reducerea efectului insulelor de căldură, ce fac ca zonele urbane să devină considerabil mai calde decât zonele rurale înconjurătoare, din cauza abundenței de pavaj și clădiri care absorb căldura. Prezența spațiilor verzi poate ajuta la răcirea zonelor urbane prin generarea de umbră și eliberarea de umiditate în aer prin procesul numit evapotranspirație.
Spațiile verzi din orașe pot avea, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății mentale a populației. S-a dovedit științific că a sta în natură reduce stresul, îmbunătățește buna dispoziție și sporește gradul de relaxare. Acest lucru este cu atât mai important în orașe, unde agitația vieții de zi cu zi poate deveni sufocantă. Parcurile și alte spații verzi oferă locații la îndemână pentru oameni să evadeze din zgomotul și haosul orașului și să se conecteze cu natura. Ele oferă de asemenea oportunități pentru activitățile fizice, care pot îmbunătăți sănătatea mentală și fizică.
În afară de beneficiile personale generate de spațiile verzi din orașe, acestea contribuie și la sănătatea generală a urbei respective. Spațiile verzi pot îmbunătăți calitatea apei prin încetinirea fluxului de apă pluvială și permiterea acesteia să filtreze în sol în loc să deflueze în apele curgătoare și să împrăștie poluanți. Ele pot reduce, de asemenea, riscul de inundații prin absorbția apei în exces.
Cum să creăm și să întreținem spațiile verzi

Crearea și întreținerea spațiilor verzi din orașe necesită atât eforturile guvernului, cât și ale comunității. Există mai multe modalități în care orașele pot crea și întreține spații verzi:
Folosirea terenurilor libere pentru crearea de spații verzi
Multe orașe dispun de terenuri libere sau clădiri abandonate care ar putea fi reutilizate ca parcuri sau grădini comunitare. Acest lucru nu numai că oferă spații verzi, ci poate ajuta și la revitalizarea unor cartiere.
Încorporarea spațiilor verzi în noile planuri de dezvoltare urbană
La proiectarea de noi clădiri sau infrastructuri, orașele pot include spații verzi ca parte a planului de urbanism. Acest lucru se poate face pur și simplu prin adăugarea unui parc sau a unor mici spații verzi în fiecare proiect sau încorporarea de acoperișuri sau pereți verzi în cadrul designului.
Protejarea spațiile verzi existente
Este important ca orașele să protejeze spațiile verzi deja existente. Acest lucru poate fi realizat prin cumpărarea terenurilor și rezervarea lor ca spații pentru parcuri sau prin adoptarea legilor care interzic dezvoltarea de construcții pe spațiile verzi.
Implicarea comunității
Implicarea comunității în planificarea și întreținerea spațiilor verzi poate crește sentimentul de proprietate, facilitând utilizarea și îngrijirea acestora.
Utilizarea parteneriatelor publice-private
Orașele pot colabora cu afaceri locale sau organizații pentru a crea și întreține spații verzi. Acest lucru poate deveni o situație câștigătoare pentru ambele părți, deoarece afacerile sau organizațiile obțin oportunitatea de a oferi „ceva” înapoi comunității, iar orașul beneficiază de resurse suplimentare.
Orașe europene cu multe spații verzi

Printre orașele europene cu cele mai multe spații verzi se numără:
Londra – Capitala Marii Britanii are un număr impresionant de parcuri și grădini publice, printre care se numără cele famoase Hyde Park, Regent’s Park și Kensington Gardens. De asemenea, orașul are o rețea de greenway-uri și parcuri urbane.
Berlin – O altă capitală ce dispune de un număr mare de parcuri și grădini publice, inclusiv Tiergarten, cel mai mare parc al orașului, care este, de asemenea, un simbol al Berlinului.
Amsterdam – Recunoscut în special pentru faptul că locuitorii săi folosesc pe scară largă bicicleta ca mijloc principal de transport, Amsterdam are o mulțime de parcuri și grădini publice, între care se distinge Vondelpark, cel mai mare parc al orașului.
Copenhaga – Alt oraș foarte prietenos cu bicicliștii, Copenhaga are, la rândul lui, numeroase parcuri și grădini publice. Tivoli Gardens, este unul dintre cele mai cunoscute parcuri de distracții din Europa, dar spațiile verzi de aici formează o oază de relaxare atât pentru localnici cât și pentru turiști.
Edinburg – Cel mai importane oraș scoțian se laudă în special cu Holyrood Park, care oferă, pe lângă spațiile verzi, o superbă priveliște panoramică asupra orașului.
Concluzie
În concluzie, spațiile verzi din orașe aduc numeroase beneficii locuitorilor acestora. Ele îmbunătățesc calitatea aerului, reduc poluarea sonoră și oferă un puternic sentiment de comunitate. Spațiile verzi contribuie, de asemenea, la sănătatea generală a orașului prin îmbunătățirea calității apei și reducerea riscului de inundații. Pentru a crea și întreține spații verzi, orașele pot folosi terenuri libere, le pot incorpora în noile planuri de urbanism, le pot proteja pe cele existente, pot implica pe scară largă comunitatea locală și pot utiliza parteneriate publice-private de dezvoltare a acestora.
Citește și: Importanța acoperișurilor verzi și modul în care acestea pot îmbunătăți ecologia urbană