Cand am citit Dialogurile lui Platon am crezut ca este fictiune. Apoi am citit Metafizica lui Aristotel si m-am enervat vazand ca il contrazice pe Platon, idolul meu la momentul acela. A fost momentul in care mi-a trecut prin cap si am inceput sa cred ca ar putea sa fi existat ceva ceva pe acolo. Nu m-ar fi mirat prea tare, pe nimeni nu ar putea sa mire disparitia unei civilizatii dat fiind faptul ca locuim pe o Terra atat de batrana.
Apoi am citit Jules Verne si m-a bagat total in ceata. Pe Jules Verne nu stii cum sa il crezi. A prevazut atat de mult si atat de bine viitorul incat nu stii daca sa ii crezi trecutul. L-am iubit toti pe capitanul Nemo, dar nu stiam ce sa credem citind.
Platon a spus ca Atlantida a fost distrusa de zei. Disipolul lui, Aristotel, il contrazice. Totusi Platon in scrierile sale face clar delimitarea dintre adevar si fictiune. Aristotel este recunoscut ca fiind rautacios iar povestea care s-a nascut in scrieri acum 2400 de ani inca este in mintile multor cercetatori si curiosi si nu si-a pierdut nimic din spectaculozitate si dramatism.
Cum a disparut?
Se pare ca zeii sau alta forta superioara au vrut cu tot dinadinsul sa distruga o civilizatie intreaga aflata pe o insula ce le statea in cale. Dezastrul se pare ca a debutat cu un cutremur de proportii, urmat de un gigantic val tsunami care a maturat intreaga insula. Supravietuitorii au trait doar cat sa fie martorii unei si mai mari erori. Neputincioasa in fata stihiilor dezlantuite, insula s-a scufundat in intregime.
Legenda Atlantidei face referire la o civilizatie extrem de avansata – un pamant feeric, pasnic, prosper, cu cladiri monumentale si tehnologii inalte, create de catre o civilizatie superioara. Aceasta este povestea insulei Atlantida, cel putin din spusele lui Platon.
Legenda Atlantidei revine in cercetari
De curand, mai exact in iulie 2005 au inceput sa apara dovezi care sustin cel putin din punct de vedere stiintific, afirmatiile filosofului antic. In cadrul unei conferinte desfasurate pe insula Milos din Grecia, mai multi savanti au dezvaluit si au dezbatut rezultatele unor ample studii geologice si istorice intreprinse de catre o echipa internationala de cercetatori in vestul Stramtorii Gibraltar. Aceste rezultate acreditau ideea ca, in zona in care s-a desfasurat investigatia, a existat intr-adevar o insula lovita de un cutremur devastator si acoperita de un val tsunami chiar in perioada la care face referire Platon.
In epoca moderna, teoriile despre Atlantida s-au inmultit. In ultima jumatate a secolului al XIX-lea, s-a propus existența unei relatii intre civilizatiile azteca si maiasa si Atlantida. In Codexul Popul-Vuh al maiașilor se spune ca stramosii acestora ar fi venit in trecut dintr-o tara situata departe in rasarit. De asemenea, in Venezuela traieste un trib in mijlocul padurii ecuatoriale, intr-un sat numit Atlan, care pastreaza amintirea unei catastrofe ce ar fi distrus patria stramosilor lor, care era o insula din Oceanul Atlantic. In Codexul Tira al toltecilor se mentioneaza mai multe triburi care au venit dinspre rasarit si s-au raspandit pana la Oceanul Pacific. Patria lor era o insula muntoasa, unul dintre munti fiind inconjurat de un zid si de un canal, amintind astfel de descrierea lui Platon.
Unde se afla Atlantida?
Niste structuri bizare descoperite pe fundul Mediteranei, in dreptul coastei cipriote, au fost desemnate, in 2004, drept vestigii ale orasului disparut. Insa o locatie mult mai probabila a Atlantidei se apreciaza a fi o mica portiune din dreptul Stramtorii Gibraltar – ipoteza insulei Spartel. Urmare a ultimei glaciatiuni, insula Spartel se afla in prezent complet sub apa, dupa ce a fost acoperita de oceanul in crestere. Dr. Collina-Girard a scos in evidenta si faptul ca Spartel se afla intr-o zona puternic activa din punct de vedere seismic si maturata de valuri tsunami – exact tipul dezastrelor naturale presupuse a fi distrus Atlantida.
Seful echipei de cercetatori, dr. Marc-Andre Gutscher, de la Institutul European de Studii Marine din Plouzane, Franta, considera ca asemanarea dintre legenda si realitatea geologica descoperita este izbitoare: “Posibilitatea ca un cutremur de mare magnitudine si un val tsunami sa devasteze regiunea geografica aleasa de Platon pentru legenda sa pare a fi mai mult decat o intamplare” a declarat acesta.
Sa fi fost oare potopul biblic?
Multi cercetatori sunt astazi de parere ca Atlantida si-a gasit sfarsitul cu aproximativ 12.000 de ani in urma. Daca este asa, aceasta data ar putea face legatura intre scufundarea Atlantidei si potopul biblic. Istorisiri referitoare la un potop de apa care a acoperit Pamantul se regasesc in mitologiile multor culturi antice. Stiintific, potopul s-ar explica prin cresterea nivelului marii cu 100 de metri, in urma unei incalziri bruste a climei. In urma cu 12.000 de ani, acest fenomen a dus la topirea galopanta a ghetarilor. Cercetarile geologice acrediteaza ideea ca potopul a afectat in proportii diferite intreaga Europa si o parte din Asia, epicentrul dezastrului aflandu-se in bazinul Mediteranei si in cel al Marii Negre. Dar, pentru oamenii care l-au trait si i-au supravietuit, evident ca o astfel de calamitate a avut valente universale.
Legenda Atlantidei, un oras cu imense bogatii, cunostinte magice si putere, ce s-a scufundat misterios sub ape, a fascinat milioane de oameni.
Se crede ca locul unde a inflorit candva orasul pierdut al Atlantidei a fost acoperit de un mare potop in jurul anului 5 000 i.Hr., posibil chiar de Potopul biblic, mentionat in Vechiul Testament. De-a lungul timpului, urme ale “Atlantidei” au fost anuntate in Marea Neagra, in Marea Mediterana dintre Cipru si Siria, in Marea Nordului si, in acest an, cu ajutorul Google Earth, chiar in apropierea coastei vestice a Africii.
Nu vom sti poate niciodata daca Altlantida a existat cu adevarat sau nu. Dar ne plac legendele si ne place sa dam vina pe cineva. Daca ar fi existat Altlantida, lumea cum ar fi evoluat pana acum? Ne plac intrebarile si nu neaparat raspunsurile.
Laura Pascu pentru Style&Nature