Există multe destinații ecologice în Europa, perfecte pentru călătorii care doresc să aibă o vacanță sustenabilă și responsabilă. De la orașe cu inițiative ecologice la parcuri naturale care îți taie respirația, aceste destinații oferă șansa de a te bucura de un loc sănătos și prietenos, reducând în același timp la minimum impactul nociv al societății asupra mediului. Iată 10 destinații eco-friendly din Europa care merită vizitate:
Copenhaga (Danemarca)

Acest oraș este cunoscut pentru infrastructura sa foarte bine pusă la punct pentru bicicliști, dar și pentru angajamentul general pe care autoritățile îl iau în legătură cu sustenabilitatea. Copenhaga are ca obiectiv să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2025 și a implementat inițiative precum încălzirea centralizată și acoperișurile verzi pentru a-și reduce amprenta de carbon.
Glasgow (Scoția)

Glasgow a fost primul oraș din Marea Britanie care a primit titlul de Capitală verde europeană. Orașul are o serie de spații verzi, inclusiv Glasgow Green, care este cel mai vechi parc public din localitate. De asemenea, municipalitatea a pus în practică o serie de inițiative de reducere a emisiilor de carbon, inclusiv un plan de acțiune pentru bicicliști, dorința fiind ca Glasgow să devină un oraș foarte prietenos cu aceștia.
Amsterdam (Olanda)

Amsterdam este un alt oraș care pune un puternic accent pe sustenabilitate. Are o serie de inițiative ecologice în vigoare, inclusiv un plan pentru a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Așa cum știm, Amsterdam are o rețea extinsă de piste pentru biciclete, acesta fiind principalul mijloc de deplasare al cetățenilor capitalei Țărilor de Jos.
Lappeenranta (Finlanda)

Acest oraș din Finlanda, mai puțin cunocut, are o serie de inițiative pentru a-și reduce amprenta de carbon, inclusiv un plan de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2029. În apropierea localității Lappeenranta se află Canalul Saimaa, care este cea mai mare cale navigabilă artificială din Europa și un loc foarte popular pentru ecoturism. Saimaa face legătura dintre Lacul Saimaa și Golful Finlandei, a fost inaugurat în 1856, are o ungime de 43 km și este cel mai important canal din punct de vedere istoric al Finlandei.
Bergen (Norvegia)

Bergen este un oraș care pune, la rândul său, un accent puternic pe sustenabilitate, autoritîțile luând și aici mai multe de măsuri și inițiative pentru a-și reduce emisiile de carbon, inclusiv un plan de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2030. Orașul are, de asemenea, o serie de spații verzi, între care se distinge Parcul Nordnes, un loc popular pentru drumeții și picnicuri.
Viena (Austria)

Viena este un oraș cu o istorie îndelungată de sustenabilitate, primid ani la rând titlul de „cel mai locuibil oraș din lume”. Și aici există un plan de reducere a emisiilor de carbon, dar și unul pentru ca Viena să devină neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040. Sunt numeroase spații verzi în capitala Austriei, inclusiv Augarten, un parc public cu o suprafață de 52 de hectare, aflat în cartierul Leopoldstadt.
Barcelona (Spania)

Barcelona este orașul spaniol care face din sustenabilitate o prioritate. Există o serie de inițiative pentru a-și reduce emisiile de carbon, planul de a deveni neutru din acest punct de vedere vizând anul 2030. În Barcelona, iubitorii de „verde” se pot îndrepta în special către Parc de la Ciutadella, o oază idilică din partea de nord-est a cartierului Ciutat Vella.
Stockholm (Suedia)

Capitala Suediei își propune să devină neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2040. Orașul a implementat, de altfel, o serie de măsuri pentru a-și reduce amprenta de carbon, cum ar fi creșterea utilizării surselor de energie regenerabilă și promovarea utilizării vehiculelor electrice și hibride. Una dintre modalitățile prin care Stockholm depune eforturi în vederea asigurării sustenabilității este utilizarea încălzirii centralizate, un sistem care utilizează excesul de căldură de la industrii și centrale electrice pentru a încălzi clădirile.
Bordeaux (Franța)

Bordeaux este un alt oraș care mizează pe sustenabilitate. Unul dintre modurile în care Bordeaux lucrează în acest sens este utilizarea infrastructurii verzi, cum ar fi acoperișurile verzi și grădinile verticale. Aceste tipuri de infrastructură contribuie la absorbția dioxidului de carbon și la reducerea emisiilor globale de carbon ale orașului. Programul numit „Bordeaux Métropole Durable” urmărește să facă orașul mai sustenabil printr-o serie de măsuri, inclusiv promovarea opțiunilor de transport eco și protejarea zonelor naturale.
Zurich (Elveția)

Zurich este neutru din punct de vedere climatic, iar municipalitatea își asumă responsabilitatea dincolo de limitele orașului. Emisiile directe de gaze cu efect de seră urmează să fie reduse la zero până în 2040. Pentru prima dată, orașul definește, de asemenea, un obiectiv pentru emisiile indirecte de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor. Acestea urmează să fie reduse cu 30 % până în 2040, comparativ cu 1990.
Concluzie
În concluzie, există multe destinații ecologice în Europa care oferă călătorilor posibilitatea de a avea o vacanță sustenabilă și responsabilă. De la orașe cu inițiative ecologice până la parcuri naturale care îți taie respirația, aceste destinații sunt perfecte pentru cei care doresc să își reducă la minimum impactul asupra mediului înconjurător, bucurându-se în același timp de împrejurimi frumoase. Fie că ești interesat să explorezi spațiile verzi din Glasgow sau oportunitățile de ecoturism din Lappeenranta, există o destinație eco-friendly în Europa care ar putea să ți se potrivească perfect.
Foto: Canva Photos