Saint-Louis sau Ndar cum este numit în wolof este situat în nord-vestul Senegalului, în apropiere de gura de vărsare a râului Senegal si la 320 km nord de capitala Dakar.
Saint-Louis a fost capitala coloniei franceze din Senegal din 1673 până în 1902 și a Africii de Vest Franceze din 1895 până în 1902, când capitala a fost mutată la Dakar. Inima orasului vechi colonial este situat pe o insulă îngustă care are puțin peste 2 km lungime si aproximativ 400 m lătime în râul Senegal. Saint Louis are doar două sezoane, sezonul ploios (iunie-octombrie), caracterizat prin căldură, umiditate si furtuni, si sezonul uscat (noiembrie-mai), caracterizat prin briza oceanului rece si praf de vânturile Harmattan. În 2011, un film documentar a descris Saint-Louis ca orasul din Africa amenintat de creșterea cea mai mare a nivelului mării.
Saint-Louis a fost înfiintat în 1659 de către comercianți francezi pe o insulă nelocuită numit Ndar. Acesta a fost botezat Saint-Louis-du-Fort, ca omagiu adus regelui francez Ludovic al XIV-lea. Aceasta a fost prima așezare franceză permanentă în Senegal.
Louis Faidherbe, care a devenit guvernator al Coloniei Senegal în 1854, a contribuit foarte mult la dezvoltarea si modernizarea din Saint Louis. Proiectele sale pe scară largă a inclus construirea de poduri, aprovizionarea cu apă potabilă, precum si constructia unei linii de telegraf pe uscat la Dakar.
Astăzi, bogat în trei secole de istorie, cu un fond cultural, geografie, arhitectură si alte caracteristici, Saint-Louis este o punte de legătură între savană si desert, ocean si fluviu, traditie si modernitate, islam si crestinism, Europa si Africa.
Cu o societate cu un stil de viată distinctiv, Saint-Louis si-a păstrat identitatea sa unică. “Nimeni nu vine si nu pleacă fără a se îndrăgosti de acest oras “, spun cu mândrie oamenii săi care consideră Saint-Louis ca locul de nastere al senegalezului Teranga, cuvântul wolof pentru ospitalitate. Turismul constituie o parte importantă a economiei Saint-Louis.
Orasul păstrează o mare parte a morfologiei sale de secol XIX, amintind de alte orase ca Bahia, Cartagena, Havana si New Orleans. Datorită aspectului său distinctiv, a numeroaselor situri, a festivalurilor sale internationale de muzică si expozitii culturale, Saint-Louis atrage multi turisti în fiecare an.
Printre numeroase situri naturale din Saint-Louis amintim Parcul National Langue de Barbarie (care găzduieste cormorani, flamingo roz, pelicani, stârci, rate), Parcul National Djoudj (al treilea cel mai mare parc ornitologic din lume), Rezervatia de Fauna Gueumbeul (aici găsim adăposturi de păsări si specii pe cale de disparitie, Gazela Dama, maimuta Patas), plaje, cum ar fi cea de la Langue de Barbarie, colonia de la Makhana, barajul Maka-Diama si cabane de vânătoare, aflate pe partea de sud a râului Senegal.
Saint Louis este renumit si pentru cultura sa urbană. Astfel, mostenirea signares trăieste în multe festivaluri ale orasului si este cultivat prin afisajul public, pentru a ajuta Saint-Louis să renască, fanals sunt procesiunile pe timp de noapte cu felinare de hârtie gigant si au loc de Crăciun, iar despre Festivalul de Jazz de la Saint-Louis se stie că este cel mai important festival de jazz din Africa. Jazz-ul a devenit popular în anii 1930, atunci când înregistrările produse în Cuba au fost difuzate la radio.
Arhitectura colonială, caracteristică orasului Saint-Louis, împreună cu planul său de oras obisnuit, pozitia sa pe o insulă, la gura de vărsare a râului Senegal si sistemul de chei, dă aspectul distinctiv si identitatea proprie, care au ridicat insula la rangul de patrimoniu mondial, fiind înscrisă pe lista Patrimoniului Mondial în anul 2000.
Educatia este un alt aspect important al Saint-Louis. Cu o influentă mare asupra educatiei în timpurile coloniale este acum un centru de excelentă de învătământ prin Universitatea Gaston Berger (1990) si Academia Militară Charles Ntchorere (înfiintată în 1922, misiunea sa fiind aceea de a oferi elevilor săi o formație morală cu privire la principiile de patriotism, onoare și disciplină).
Saint Louis a fost si locul de nastere sau casa unor oameni celebri, cum ar fi El Hadj Malick Sy, Cheikh Ahmadou Bamba Mbacké, Alfred-Amédée Dodds, abatele David Boilat, naturalistul Michel Adanson, Louis Faidherbe, politicienii Blaise Diagne si Lamine Gueye, jucătorul de fotbal El Hadji Diouf, dar si a fotografului francez François-Edmond Fortier.
Si acum, la drum! Urmează Kaye Boubou,Wassadougou si Georgetown!
Teodora Marin